Post Format

Enklare att leva utomlands

4 comments

Jag bor i ett litet trähus som står på ett annat hus. Det har inga raka väggar och mellan gliporna i träplankorna hör jag havet. Det är ett stort rum, har balkong och en liten toalett som går sönder några dagar i veckan. Jag har bott här nästan 6 månader nu. Ironiskt nog är det inte förrän jag lämnat det som jag kan skriva om det.

Det är svårt att förklara Dahab för den här byn är inte som övriga Egypten. Men tänk dig känslan av en fristad. Ett ställe som så många kommer till på en semestervecka, men av någon anledning säger upp sitt jobb och bestämmer sig för att stanna i flera månader. Dahab är som ett uppehåll, som en egen värld, med egen tid och få regler. Här finns rum att andas, och att hålla andan. Leva nästan utan måsten. Jag har varit här för att försöka sätta ett världsrekord i fridykning.

Stämningen är oändligt avslappnad. Luggslitna kameler travar längs de små kvarteren bakom strandpromenaden. Kamelerna och katterna samsas med getter som trängs runt de rostiga soptunnorna. Gatorna är ojämna, oasfalterade och husväggarna är sneda, fulla av sprickor. Folk går omkring i våtdräkter eller hippiekläder. Vi älskar alla havet och lugnet. Det är därför vi är här. Hängmattor svajar ikapp med palmer i den hårda vinden. Allt är slitet och ojämnt. Det ligger en tunn yta av salt, sand eller damm på alla ytor. Och det är okej. För det är en del av naturen i Dahab.

Att resa kan vara enkelt

Jag har en teori om att man möter sig själv när man reser. När du utsätts för en helt ny miljö utan människor som känner dig eller har förväntningar på dig så finns det inga mallar du måste följa. Hur du reagerar är utifrån dig själv. På gott och ont.

En stor fördel med att resa är att man sällan kan ha mycket prylar med sig. 20 eller 30 kilo, precis så att du kan bära eller släpa det. Kanske behöver vi sällan mer än så. Kanske är det därför de flesta gillar att åka på semester.

Min fridykningsutrustning har varit bökig att släpa på, men nu lämnar jag monofenor och vikter i Dahab. Jag har 4 par shorts, 2 t-shirtar, 5 linnen och 2 långbyxor. 2 långärmade tröjor, 1 mössa, 1 keps och lite smått och gott däremellan. Det är aldrig svårt att välja. Vi västerlänningar har 3-4 matställen där vi vet att maten är säker från magsjuka. Inga onödiga val. Vi lever istället.

I Dahab lever man efter andra traditioner och värderingar. Det är viktigare att ta hand om en katt som brutit ena benet än att hinna svara på ytterligare några mail. Det är viktigare att ta en kaffe med någon som fått öroninfektion än att överarbeta en text eller lägga upp foton på Facebook.

I Sverige har jag ett helt annat tempo. Samma som många andra, tror jag. Jag hinner med minst tio olika saker och aktiviteter på en dag, svarar på en massa mail. I Dahab gör jag kanske tre aktiviteter på en dag. Igår var jag på gymet, skrev på några texter till min bok och träffade två kompisar. Att ha alltför många konversationer på mail eller messenger känns som en stressig dag.

Varför tror vi att vi måste hinna med så mycket? Är det fult att inte vara stressad?

Saker och ting tar tid här. Det finns ett arabiskt ord som heter “bokra”, “imorgon”. Vi säger det med ett leende i mungipan för vi vet vad det betyder; kanske någon gång i den här veckan. En dag går alldeles för snabbt för att hinna med många saker. Till och med internet är långsamt. Från att du klickar på en länk kan det ta några minuter innan en sida kommit upp. Tålamod. Lugn. Enkelheten.

Om det är enklare att leva här vet jag inte. Det finns många utmaningar och problem här också, men de är annorlunda mot Sverige. Det viktigaste är att inse att man kan välja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA IMG_3732 kopia
Det jag har mest av i Dahab är bikinis. Det är en av mina svagheter. Och ibland det jobbigaste valet en dag 😉

Posted by

Adventuress

4 Comments Join the Conversation

Leave a Reply

Required fields are marked *.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s